Hart- en long oefengroepen

Hart- en longoefengroepen

Binnen het Carnissehuis hebben we al lange tijd oefengroepen voor hart- en longpatienten. Het oefenprogramma is erop gericht om onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling.

Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen. De meeste mensen met COPD of hartklachten trainen 2 maal per week 45 minuten tot 1 uur onder begeleiding.

Na het introductiegesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de klachten en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint als het kan in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen.